Translate

vrijdag 22 november 2013

Douanekosten: hoe zit het? + advies gevraagd?!

This is a Dutch post, because it concerns Dutch law. Still want to read? Hit the 'translate' / 'selecteer een taal' button left on top.

Gisteren werden mijn Jeffrey Campbell Roscoe cutout boots aangeboden. Ik was heel blij, want dat is echt een snelle levering helemaal uit Amerika. Echter werd er van mij gevraagd om ''even'' 77 euro en 5 cent neer te leggen. Douanekosten. Helemaal in shock heb ik gezegd dat ik er even over na wilde denken. De schoenen op zich zijn al 190 euro, nog 77 euro is misschien wel een beetje teveel. Nu heb ik nog 3 weken nadenktijd en anders worden ze helaas teruggestuurd, maar dan heb ik wel mijn 190 euro terug.
Lastige keuze... Maar goed, om jullie voor zulke 'foutjes'  te behoeden, wilde ik even een artikeltje schrijven over douanekosten. In mijn ogen nogal onnodige kosten waar mijn portomonnee van moet huilen. En ik ook een beetje, vooral nadat ik dit bedrag had gehoord.Hoe zit het nou? Ik heb me dit helemaal laten uitleggen door de belasting.
Over je prijs moet je 8% invoerrechten betalen, 21% btw en dan komen de inklaringskosten er nog bij op.
Als je pakketje 190 euro kost, zoals de mijne, dan is de btw al 39,90 euro en de invoerrechten nog eens 15 euro. De kosten lopen dan al vrij snel op, maar de grap is dat je vanaf 150 euro óók inklaringskosten moet gaan betalen. Wat een feestje, of niet.
Verder is het zo dat je uit elk land kan bestellen, als je onder de 22 euro blijft. Dan krijg je niet te maken met douanekosten. Vanaf 150 euro moet je ook nog eens inklaringskosten betalen, welke bij mij dus zijn opgelopen tot een knappe 22 euro. Een korte samenvatting van een belangrijke beslissing waar je over na moet denken als je iets uit het buitenland koopt. De EU telt trouwens niet mee! Daar krijg je geen invoerrechten over te betalen.

Sinds gisteren zit ik dus helemaal in dubio. Zal ik het wel doen, zal ik het niet doen? Ja, de schoenen zijn geweldig, maar ik heb ze nog niet gepast. Ook wil ik samenwonen, dan krijg ik die 190 euro terug. Jammer van de schoenen, maar dan speel ik het wel op safe. Deze post is ook een beetje een ik-vraag-om-advies-post. Mijn hele omgeving heb ik al gestalkt, iedereen zegt eigenlijk niet doen (behalve mijn vriendje eerst, omdat hij zag hoe blij ik ervan werd), maar ik vind ze zo moo-hooi. Mijn vraag is: wat zouden jullie doen? Wel of geen douanekosten betalen? Dan zijn de schoenen namelijk 267 euro... Niet bepaald een koopje.

Alvast bedankt voor je advies en als je vragen hebt over invoerrechten, kan ik ze altijd proberen te beantwoorden!

2 opmerkingen:

  1. Ze zijn inderdaad gorgeous, maar ook wel heel erg prijzig! Ik zou persoonlijk zeggen 'nee', omdat je van dat geld veel meer andere leuke dingen kunt kopen. Succes met het maken van je beslissing :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ze zijn inderdaad prachtig! En ja, douane kosten vind ik ook altijd vervelend!! X

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je reageert! Bedankt voor je reactie!