Translate

zondag 4 mei 2014

De bucketlist.

EN: I decided to not fully translate long stories in English anymore. Still want to read it? Click 'selecteer een taal' or 'translate' button left on top to select your own language!

Als kind droomde ik altijd al van wereldreizen, emigreren, werken met bijzondere dieren in bijzondere landen en veel (héél veel) eten uitproberen. Nu ben ik twintig jaar - en eigenlijk heb ik nog niks van de wereld gezien. Ik ben wel op vakantie geweest buiten Europa en ik ben ook op eigen houtje, met mijn vriend, naar Frankrijk gereden. Daar is het ons zelfs gelukt om een tent op te zetten en de auto bijna te mollen. Dat smaakt voor mij naar meer. Ik krijg steeds meer het gevoel terug dat ik niet alleen huisje-boompje-beestje wil in mijn leven. Nee, ik wil (ook) de wereld zien. Dingen meemaken. Diersoorten opzoeken, culturen bewonderen en landschappen zien veranderen als je door de wereld reist.

* Op continentenreis. In mijn leven wil ik voet hebben gezet op alle continenten in de wereld. Nee, Nederland telt niet mee voor Europa, daar ben ik geboren. Ik wil de sfeer van elk continent hebben gevoeld, de geur van het land hebben geroken en het eten hebben geproefd.


* Naar Auschwitz. Dit staat voor mij heel hoog in het vaandel. Het lijkt me prachtig - niet leuk, wel mooi - om een keer hierheen te gaan. Ik denk dat dat echt indrukwekkend zal zijn. Mijn hele leven ben ik al geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. Een vriendin vertelde dat ze kippenvel kreeg in de brandende zon, 45 graden, toen ze daar was. Alleen dat gevoel al lijkt me indrukwekkend.

* Het Anne Frank museum bezoeken. Je kan niet naar Auschwitz zonder de Tweede Wereldoorlog van eigen bodem te hebben gezien, dus ik wil heel graag naar het Anne Frank museum in Amsterdam. Veel mensen zeggen dat je er niet veel meer kan zien, maar het lijkt me heel indrukwekkend om te zien hoe zij daar hebben moeten leven. Gelukkig heb ik haar dagboek al wel gelezen.

* Op safari. Dan bedoel ik écht op safari. In Afrika, in een jeep zonder ramen en veel te grote verrekijkers om je nek. Als het even kan zo'n beige pakkie aan en afschuwelijke wandelschoenen. Leeuwen, giraffes, buffels, antilopes en nijlpaarden spotten. Hopelijk ook een groep bavianen. Dat lijkt me echt stoer.

* Olifanten wassen. Dit wil ik doen als ik in Thailand ben - wat er toch echt ooit van gaat komen! Je hebt in Thailand veel olifanten reservaten voor mishandelde en oude olifanten, die niet meer terug kunnen naar de natuur. In veel (niet alle, helaas) parken worden ze goed verzorgd en toeristen kunnen een week vrijwilligerswerk komen doen. Als je dat een beetje teveel van het goede vindt, waar ik nog niet helemaal over uit ben, kun je ook een dag (of twee) langskomen. Je leert dan over hun cultuur en over de olifanten, je mag ze voeren, je mag op hun nek rijden (niet in alle reservaten) en je mag ze wassen. Dat lijkt me een geweldige ervaring, aangezien ik olifanten echt fascinerende dieren vind.* Tijgers van dichtbij zien (en knuffelen?).
Dit hoort ook bij mijn reis naar Thailand - misschien bij mijn reis naar Tibet. Bij Chiang Mai in Thailand heb je het Tiger Kingdom; tijgers tot twee jaar oud waarbij je ook in de hokken mag. Dat lijkt me een geweldige ervaring, omdat ik tijgers van alle dieren toch echt het mooist vind. In Tibet heb je een klooster met loslopende tijgers, my God, dat lijkt me zo tof om te bezoeken.


* Een boek schrijven. Als klein kind ben ik hier al zó vaak aan begonnen en ik geloof best dat ik vaak halverwege ben gekomen. Vroeger wist ik heel goed hoe ik moest schrijven en ik had er zelfs wel talent voor. Best wel gek dat ik daar nu over na moet denken en het zelfs moeilijk vind om te bedenken wat ik op mijn blog moet schrijven - toch wil ik in alle rust minstens een keer een roman schrijven.

* Naar een homobar. Hell yeah. Ik zou dit vorig jaar al doen met Naomi van pretty-perrrfect.blogspot.nl, toch is het er niet van gekomen. Gaan we zeker nog een keer doen!

* Fatsoenlijk Frans leren spreken. Hoewel ik best wel ver kom met mijn havo-Frans, ik wil eigenlijk wel wat meer leren. Ik vind Frans een hele mooie taal en het was - samen met biologie - altijd mijn favoriete vak. Ook was het één van mijn beste vakken. Geen wonder dat ik zelfs drie jaar na mijn eindexamen nog steeds degelijk Frans kan, eigenlijk, maar toch zou ik het wel op willen krikken. Ik zie het voor me; een tweede huisje in het zuiden van Frankrijk, Franse vrienden, Franse wijn, escargots (als dat lekker is) en de Franse zon zien ondergaan. Wel handig als je dan ook een beetje Frans spreekt.

* Alcatraz bezoeken. Gelukkig is dit nu een museum en niet meer de zwaarst bewaakte gevangenis van de wereld - anders zou ik hier de ballen niet voor hebben. Natuurlijk doe ik dit vrolijk in combinatie met een tripje door San Fransisco.* De Ho Chi Minh City bezoeken. As I said: gefascineerd door oorlogen. Het HAVO-5 Vietnam examen heeft me heel veel geleerd over de Vietnamoorlog en ik heb veel films gezien. Dus ik zou graag de ode aan Ho Chi Minh willen bezoeken, Ho Chi Minh city!

* Route 66 rijden. Dit is meer een omdat het kan, omdat het stoer is, omdat ik dan over de route 66 ben gegaan. Ik kan dan legitiem een route 66 t-shirt aan, misschien koop ik een leuke route 66 souvenir. Dat, en het uitzicht schijnt prachtig te zijn. Dan heb je pas echt wat van Amerika gezien.

* Naar Turtle Island op Borneo. Eigenlijk werd ik enthousiast door Rosanne van lifebyrosie (http://lifebyrosie.nl/reizen/borneo-turtle-island/#more-4725). Zij is met haar vriend naar Indonesië geweest en dit was één van de hotspots die zijn bezocht heeft. Het lijkt mij echt héel leuk om daarheen te gaan, de schildpadden te zien, de sfeer op het eiland te voelen, het werk van de rangers te aanschouwen en andere diersoorten te spotten. In Rosanne's post zie je een foto van een grote varaan, ik hoop dat ik ook zoiets mag zien dan!


* Over de Nijl varen. Kingsize krokodillen spotten, mooie landerijen voorbij zien gaan en natuurlijk uitstapjes naar eeuwenoude tempels en de Vallei der Koningen. Allemaal heel cultureel geschikt, I know, maar juist dat lijkt me heel leuk om te zien. En tussendoor gaan we natuurlijk luxe zwemmen op het dek van het cruiseschip.

* Piramides zien. Het is niet zo belangrijk als Auschwitz voor mij, maar dit komt toch wel heel dichtbij. Het lijkt me heel tof om de piramides eens van dichtbij te bekijken, om me te verbazen over hoe dat is gebouwd - en misschien zelfs wel binnen kijken, als dat mogelijk is. Natuurlijk hoort een ritje op de rug van een kameel of dromedaris daar ook bij! Dat heb ik al eens gedaan toen ik een jaar of zes was, dat was echt stoer.* Op junglesafari. Ook dat lijkt me heel cool - en heel eng. Ik heb best wel een spinnenfobie en spinnen ga je tegenkomen in alle vormen en groottes. Vroeger schreef ik op mijn computer met, windows 98 (jaja, oldskool), altijd verhalen over dat we woonden in de jungle. Niet zoals Tarzan, nee nee, natuurlijk een stuk luxer. We maakten in een dag alle boomhutten, want iedereen had één voor zichzelf, en konden al het eten vinden wat we zochten. Realistisch is anders, maar toen wilde ik altijd al eens naar de jungle! Tijd om dat op mijn bucketlist te zetten, dus.* Een klooster bezoeken en mee mediteren. Natuurlijk wel in Azië. Niet dat ik zo van het mediteren ben, ook niet van de yoga of pilates, maar het lijkt me wel een hele ervaring om eens te doen wat hun elke dag doen. Zij geloven natuurlijk heilig in het boeddhisme, wat hun drijfveer ook is, maar ik vind het heel knap dat zij toch zo vroom kunnen leven.

* Leren hiphoppen. Of jazz dancen óf streetdancen. Ik vind dansen altijd al leuk (lees: als kind danste ik de hele dag op k3) en heb ook een blauwe maandag op streetdance gezeten, maar ik vond het altijd wel heel eng om te doen. Daarom ben ik ook snel weer van dansen af gegaan, maar stiekem zou ik het thuis willen leren en dan naar een hiphopgroep willen gaan. Dan hoef ik mezelf niet eerst voor schut te zetten.

* Zwemmen met dolfijnen. Dolfijnen waren vroeger mijn lievelingsdieren - en ik vind ze nog steeds héel mooi. Haaien zijn dan wel mijn grootste nachtmerrie, het lijkt me wel heel stoer om een keer te zwemmen met dolfijnen! Wild of tam, dat maakt me niet uit. Bij tamme dolfijnen kun je ze ook aanraken en 'meevaren', bij wilde natuurlijk niet. Toch lijkt beide me heel indrukwekkend. Misschien lijkt zwemmen met wilde dolfijnen me nog wel leuker, omdat je dan ziet hoe vriendelijk hun karakter eigenlijk is.

* Duiken naar een koraalrif (zonder haaien). Als jullie het nog niet door hebben - ik ben best wel een mietje. Ik vind alles eng, maar ik denk dat dit wel de kroon spant. Niks lijkt me erger dan duiken op een plek waar een witte haai zwemt, ook al is het maar omdat hij per ongeluk uit koers is geraakt. Ik zou sowieso geen haai willen tegenkomen, dan krijg ik geloof ik een hartaanval. Spinnen zijn in mijn ogen dan nog aaibaar. Nog enger - maar die komen niet bij koraalriffen geloof ik - zijn diepzeevissen. Dat is dan ook echt iets wat ik noooooooit van mijn negen levens zou opzoeken. Ook niet in een onderzeeër. Pff, hij zou maar vastlopen. Maar duiken naar een koraalrif lijkt me wel mooi. Hopelijk zie ik dan een paar Nemo's en een schildpad, dan heb ik een angst van mezelf overwonnen.


* Dobberen in de Dode Zee. Gewoon omdat dat me heel stoer lijkt - en hier hoef je niet bang te zijn dat een haai ineens aan je tenen knabbelt. Je blijft gewoon drijven door de hoeveelheid zout in het water. Dat word een relaxte vakantie. Boekje erbij, geen band om op te drijven en gaan met die banaan. Heerlijk lijkt me dat - en raar om eens mee te maken.

* Mijn droombaan hebben. Eerst moet ik even uitzoeken wat dit is - maar ooit gaat het lukken! Ik droomde er vroeger, als klein meisje, om naar Namibië te gaan en daar te werken op een luipaardreservaat. Maar ja, toen wilde ik ook altijd emigreren. Van dat geloof ben ik sinds een paar jaar ook afgestapt.

* Alle must-seen-must-been landen bezoeken. Echte must-seen landen zijn voor iedereen anders. Voor mij is het heel duidelijk waar ik wel en niet heen wil. In elk land zal natuurlijk iets bijzonders te vinden zijn, iets wat toch echt de moeite waard is. Toch zijn er landen die mij meer trekken dan andere. Als een meisje van zeven jaar wist ik altijd al welke landen ik wel en niet leuk vond. Ik zocht ze altijd op in de Atlas en bekeek de hoogte van de bergen - een best wel lame bezigheid, ik weet het - maar hierdoor heb ik jáááren de tijd gehad om te bedenken wat ik wel en niet leuk vind. Komtie. Noorwegen, Zweden, Frankrijk, Engeland, Italië (Venetië!), Griekenland, Egypte, Madagascar, Zuid-Afrika, Barbados, Jamaica, Curaçao, Alaska, Canada, USA, Brazilië (Amazone!), Nieuw-Zeeland, Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, China, Tibet, Indonesië, Groenland. Amen.


Benodigdheden: een lang leven en een goede baan. Ik kan nog wel honderd dingen bij mijn bucketlist op zetten, zoals naar het Oeran Oetang reservaat in Indonesië en het noorderlicht zien, maar dat soort dingen komen vanzelf wel als ik deze bucketlist afwerk.

2 opmerkingen:

Leuk dat je reageert! Bedankt voor je reactie!