Translate

zondag 17 juli 2016

Esatto loogbeits op vurenhout

NL
Al ongeveer anderhalf jaar wilde ik graag een nieuwe eettafel. Onze oude vertrouwde, witte Ikea tafel was - en is - ontzettend fijn, maar ons interieur had een update nodig. Vele internetshop- en pinterestuurtjes later wist ik precies wat voor tafel ik zocht, maar wát een prijzen hingen hieraan vast.
Mijn vader stelde voor om een tafel te maken in plaats van te kopen en hier had ik natuurlijk wel oren naar. Het heeft even geduurd, maar het is zover! Mijn droomtafel is klaar. Klinkt errug dramatisch, maar echt, het is een prachtige tafel geworden. Nu nog de kleur, waar natuurlijk weer veel vrije uren naartoe gingen, want wat is nu echt een neutrale kleur? Wat vind ik nu mooi en over 10 jaar ook? Wat past goed in mijn interieur? Je snapt het al, mission impossible. Toen stuitte ik op loogbeits. Loogbeits is een kleurbeits die vaak wordt gebruikt om hout een verouderde uitstraling te geven.
Op internet zijn prachtige foto's te vinden van landelijk ingerichte kamers waarbij loogbeits is gebruikt op een meubel, de vloer, de vensterbank, kringloopdienbladen en trappen. Stuk voor stuk prachtig, maar nergens vond ik een goede foto waar verschillende tinten loogbeits zijn uitgeprobeerd op het hout waar mijn tafel van gemaakt is (blank steigerhout gemaakt van vurenhout). Ik besloot drie testpotjes te bestellen en dit even uit te proberen. Ik zocht een niet te donkere bruine kleur, die wel iets grijzig mag zijn. Esatto staat erom bekend dat ze je erg goed adviseren en ik heb de drie geadviseerde kleuren gekocht: oude eik, kasteeleik en geloogde eik. Je krijgt dan potjes van ongeveer 200 ml. voor 15 euro. Ook leuk om te gebruiken voor kleine projectjes!

EN
I made a -in my eyes- perfect dining table with my father, now I only have to choose a colour... Sounds so easy but really isn't! I found Esatto, which sells a paint specifically designed to make new wood look older. As I struggled to find a good reference for the different paintcolours on my sort of wood, which is pinewood, I decided to order a few testjars in the colours old oak, leached oak and castle oak. Here's what came out...Wat heb je nodig? Loogbeits (verrassing), een (platte) kwast en een pluisvrije doek. Ik nam hiervoor gewoon een oude handdoek. Zorg dat je stuk hout van tevoren goed is geschuurd en stofvrij is gemaakt.


Verf de loogbeits in de richting van de houtnerf. Breng één laag aan en zorg dat je overal goed bent geweest, haal daarna het overtollige weg met de doek. Dat is dan je eerste laag, echt, een kind kan de was doen. Waar je wel rekening mee moet houden, vooral als je voor het echie gaat: het is een hele dunne beits, dus het loopt snel weg. Als je dus maar op bepaalde stukken wil beitsen, zou ik de rest goed afplakken! Ik vond dat de loogbeits snel droogt, het droogt lichter op dan dat je het aanbrengt. Na ongeveer zes uur zie je de kleur zoals het is. Hieronder dan een aantal voorbeelden van hoe de loogbeits er op vurenhout (waar mijn blanke steigerhout van is gemaakt) uit kan zien! Elke plank reageert wel net anders, dus het kan zijn dat je een tintverschil krijgt met wat je hieronder ziet, maar het zal met hetzelfde hout zeker vergelijkbaar zijn. Tip is dus om altijd een keer te proberen op de onderkant van een plank!En natuurlijk wil ik nog even pronken met m'n nieuwe aanwinst... Hier is hij dan!
Kleine disclaimer: de balk onder het blad gaat er nog onder vandaan, die zit eronder om de planken een beetje naar elkaar toe te trekken. Wat vinden jullie van m'n nieuwe liefde?1 opmerking:

Leuk dat je reageert! Bedankt voor je reactie!